Jau septintus metus iš eilės Lietuvos visuomenei, atskiroms bendruomenėms svarbūs tradicinės kultūros reiškiniai įtraukiami į nacionalinį Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. Taip stengiamasi iš kartos į kartą perduodamas tradicijas išsaugoti ateities Lietuvai. Ketvirtadienio vakarą Vilniaus rotušėje pristatyti šiemet Sąvadą papildę vienuolika naujų kultūrinę tapatybę atspindinčių reiškinių ir įteikti sertifikatai jų saugotojams. Juozo Baltušio pjesės „Gieda gaideliai“ ištrauką parodė vienas ryškiausių Klojimo teatro tradicijos tęsėjų ir puoselėtojų – Tautkaičių klojimo teatras „Gegnė“. Apie Tautkaičiuose kuriančią ir liaudiško vaidinimo tradiciją saugančią kelių kartų teatro bendruomenę pasakojo aktorė Alvyda Čepaitė.

NUOTRAUKŲ GALERIJA

Marijampolės savivaldybėje vyko susitikimas su Tautkaičių klojimo teatro „Gegnė“ vadove Ona Miliauskiene, kuriai praėjusią savaitę buvo oficialiai įteiktas nacionalinio Nematerialaus kultūros paveldo vertybių saugotojų sertifikatas. Šis sertifikatas – pripažinimas tradicinės kultūros puoselėtojams, kurie saugo unikalias kultūrines išraiškas ir yra įtraukti į nacionalinio paveldo sąvadą.
Susitikimą sveikinimo kalba pradėjęs savivaldybės meras dėkojo klojimo teatro vadovei už begalinį atsidavimą ir meilę teatrui: „Pirmiausia aš noriu padėkoti, Onute, jums ir jūsų komandai už neblėstantį entuziazmą ir kūrybiškumą. Jeigu nejaustumėte tokios meilės vykdomai veiklai, nebūtų ir tokio specialistų pripažinimo bei šio įspūdingo pasiekimo. Nuoširdžiai linkiu, kad šią aistrą ir meilę teatrui perduotumėte jaunesnėms kartoms, nes sugebėjimas suburti ir sutelkti žmones vardan bendro tikslo yra tiesiog įspūdingas.“
Sveikinimo žodžius beveik 50 metų kolektyvui vadovaujančiai O. Miliauskienei išsakė vicemeras Artūras Visockis, savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkas Alvydas Zdanys, savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Nerijus Mašalaitis ir vyriausioji specialistė Vilija Dulskė, Sasnavos seniūnė Nijolė Smilgienė, Kultūros centro direktorė Aistė Bakaitė – Stanaitienė ir direktorės pavaduotojas ūkio reikalams Kęstutis Petraška, muziejininkas Zenonas Meškelevičius.
Tautkaičių klojimo teatro „Gegnė“ vadovė Ona Miliauskienė kalbėdama apie sulauktą pripažinimą teigė, kad tai viso kolektyvo ilgas ir nuoseklus darbas. Ji dalijosi prisiminimais apie teatro įkūrimą bei jo augimą, džiaugėsi jaunais žmonėmis, kurie galės toliau puoselėti šį paveldą ateities kartoms.