Edukacinė programa „Pažink meną pojūčiais“

Kaip parodyti paveikslą žmogui, kuris niekada nematė spalvų? Marijampolės kultūros centras su projekto „Kultūra visur“ savanoriais kvietė pasinerti į  edukacinę programą „Pažinti meną pojūčiais“. Jos metu dalyvavusieji galėjo suprasti, kaip žmonės, turintys regos negalią, gali mėgautis menu jo nematydami, tik liesdami, girdėdami, ar net užuosdami.

Edukacijos pradžioje Nacionalinės dailės galerijos atstovė plačiai pristatė, penkis meno kūrinius, kuriuos parodė ir vizualiai, o tuomet dalyviai, galėjo juos išgyventi, pajusti, paliesti, pasinerti į „Pojūčių teatro“ aštriausius pojūčius.

Keistais garsais, kvapais, prisilietimais dalyviai buvo įtraukti į nesibaigiančią fantasmagoriją, kurioje kartais buvo nejauku, o kartais norėjosi šokti. Žmonės išgyveno tuos pačius matytus paveikslus, savo mintyse ir fantazijose, nusikėlė į prisiminimus, į kuriuos nukėlė, nuvedė ten kuriama atmosfera.

Edukacinėje programoje dalyvavęs Marijampolės kultūros centro renginių organizatorius Zigmantas Baranauskas pirmame užsiėmime sudalyvavo, kaip savanoris, o antrąjį stebėjęs, kaip žiūrovas sakė: „Patyriau tikrai stiprias emocijas. Išgyvenant paveikslą „Rentgenas” buvo labai nejauku, sakyčiau net baugu. Tie kvapai, garsai privertė prisiminti visas patirtis, nekokias patirtis, praleistas ligoninėje. O užgavėnių siautuly buvo tiek smagu ir gera pabūti, rodės, kad net gamta sušilo ir tikrai su persirengėliais išvysime žiemą, norėjosi šokti ir paragauti užgavėnių blynų… Tokie potyriai buvo dalyvaujant. Na o stebint kitus, buvo įdomu pamatyti visą „virtuvę“, kaip kuriami garsai, kvapai ir kaip žmonės reaguoja į prisilietimus. Likau labai sužavėtas „Pojūčio teatro“ darbu.“

„Programos metu galėjome sužinoti, kaip paveikslą „išvysti“ ne tik akimis. Vizualaus meno – dailės – kūriniai teatro ir muzikos priemonių pagalba virto „Pojūčių paveikslais“, atskleidžiančiais kūrinio atmosferą ir skatinančiais pajausti dailininko išreiškiamą mintį. Taip pažindami meno pasaulį, praplečiame savo nevizualaus pasaulio suvokimo ribas.“ – teigė projekto iniciatyvinės grupės narė Rugilė Navickaitė.

Pažindami įvairius pojūčius galime geriau pažinti save, atviriau suprasti mus supančius bendruomenės narius. „Pojūčio teatro“ programa dalyviams leido pajusti, kaip pažinti meno kūrinį nenaudojant regos pojūčių. Tai paskatino pamąstyti ir apie kultūros renginių ir kitų paslaugų prieinamumo pritaikymą. „Kultūra visur“ projekto įgyvendintojai tiki, jog kultūra gali būti artima ir atvira visiems, nepriklausomai nuo turimų sunkumų ar negalių.

Sekite naujienas ir dalyvaukite renginiuose, nes kultūra atsidurs visur, gal net jūsų kieme.

Projektas „Kultūra visur“ yra finansuojamas Europos solidarumo korpuso programos.